Asperges en gezondheid
Goed voor je gezondheid
In de klassieke oudheid stond de asperge bekend als afrodisiacum. Los van de prikkelende kracht om je ‘in de stemming’ te brengen, bevat deze sappige en hartige groente een heerlijke mix aan voedingsstoffen. Kortom, deze groentesoort is ontzettend goed voor je gezondheid.
Asperges zijn rijk aan vitamine K en foliumzuur en bevatten over het algemeen bijzonder veel voedingsstoffen. Asperges zijn ook rijk aan stoffen die ontstekingsremmend werken en bevatten bovendien ook veel anti-oxidanten, zoals vitamine C, beta-caroteen, vitamine E en de mineralen zink, mangaan en selenium.
Verder bevat de groente het aminozuur asparagine en de stof chromium. Chromium is een spoorelement dat de insuline in ons lichaam helpt bij het transporteren van glucose. Ze zijn ook rijk aan glutathion, een ontgiftende stof die helpt bij het opruimen van kankerverwekkende stoffen. Ze kunnen daarom mogelijk helpen bij het bestrijden of beschermen tegen bepaalde soorten kanker, waaronder bot- , borst- , long- en darmkanker.
Asperges bevatten erg weinig calorieën: slechts 21KCal per portie. Ze bevatten geen vet en zijn natriumarm. Bovendien kun je ze zowel rauw als gekookt eten.
Voedingswaarde per 100 gr
- KJ 88
- KCal 21
- Eiwit 2 g
- Koolhydraten 10 mg
- Calcium 20 mg
- IJzer 1 mg
- Natrium 5 mg
- Vitamine C 20 mg
Voordelen voor de gezondheid
Gezondheid van het hart
Asperges hebben verder 1 gram oplosbare vezel per kopje en verlagen hiermee het risico op hartaandoeningen. Bovendien helpt het aminozuur asparagine je lichaam om het te ontdoen van overmatig zout. Bovendien bevat de groente ontstekingsremmende stoffen en zijn ze rijk aan antioxidanten. Beide stoffen helpen om het risico op hartziekten te verlagen.
Regulering van het bloedsuiker
Minder kans op type 2 diabetes
Zwangerschap
Verlaagd risico op kanker
Glutathion, is een ontgiftende stof die helpt bij het opruimen van kankerverwekkende stoffen.
Een tekort aan foliumzuur wordt vaker gerelateerd aan een verhoogd risico op borstkanker bij vrouwen. Voldoende inname van foliumzuur uit voeding blijkt ook bescherming te bieden tegen darm-, maag-, alvleesklier-, en keelkanker. Hoewel het beschermingsmechanisme momenteel niet geheel duidelijk is, zijn de onderzoekers van mening dat foliumzuur een beschermende rol speelt in de DNA- en RNA-productie en het voorkomen van ongewenste mutaties.
Houd je lichaam zuiver en voorkom nierstenen
Gezonde spijsvertering
Waarom stinkt je urine na het eten van asperges?
Voorkomen van botontkalking
Huid
Bron: www.aspergekoken.nl