Recepten en tips
Algemene aspergetips
Hoeveel asperges per persoon
Als hoofdgerecht 500 gram en als voorgerecht 250 gram.
Hoe bewaar ik asperges
- 2 tot 3 dagen, ongeschild in de groente la van uw koelkast gewikkeld in een vochtige theedoek.
- 5 dagen in een geseald bakje met speciale folie in de koelkast.
- Geschild in de diepvries (vanuit de diepvries direct in kokend water).
Hoe bereid ik asperges?
- Goed schillen, dit kunt u zelf doen of door onze machine. U kunt de asperges ook zelf met een speciaal asperge schilmesje of een dunschiller schillen. Pak de asperge bij de kop vast en schil in 1 beweging naar de onderkant. Zorg ervoor dat u steeds goed overlapt, zodat er geen schil achter blijft. Snij tenslotte een mini stukje van de onderkant af.
- Leg de asperges in een laagje water en voeg eventueel wat zout toe. Breng het water aan de kook, draai het vuur laag en houd het water tegen de kook aan. De asperges zijn na ongeveer 15-20 min gaar (afhankelijk van de dikte en de gaarheid die je zelf lekker vindt).
- Interesse in meer recepten? www.aspergecentrum.nl heeft nog meer vervrissende en heerlijke gerechten
Recepten

Aspergesoep
voorgerecht 4 personen
Ingredienten
1 kg Asperges
30 g boter
30 g bloem
1,5 l water
1 bouillon blokje
Peterselie
Evt. room
Beschrijving
Schil de asperges en snij ze in stukjes en kook 30 min zachtjes samen met het water en het bouillon blokje. Smelt in een andere pan de boter, laat de boter niet bruin worden. Voeg de bloem toe aan de boter en blijf goed roeren. Voeg langzaam, beetje bij beetje de asperge bouillon toe en blijf goed roeren. Garneer met wat peterselie en voeg eventueel wat room toe.

Aspergetaart
Hoofdgerecht voor 4 personen
Ingredienten
1,5 kg Asperges
8 Vierkantjes bladerdeeg
6 Eieren, hardgekookt
150 g Ham
250 g Geraspte kaas
Nootmuskaat, zout, peper
Beschrijving
Verwarm de over op 180°C. Schil de asperges en snij ze in stukjes en kook ze daarna. Kook ondertussen ook de eieren. Vet een springvorm in met wat boter en bedek deze met bladerdeeg. Bedek de bodem van de bladerdeeg met de ham. Pel de eieren als deze gekookt zijn, doe deze in een kom met de kaas. Prak het geheel met wat nootmus- kaat, zout en peper. Als de asperges gaar zijn laat deze goed uitlek- ken. Verdeel de helft van het eiermengsel over de ham, met daarover alle asperges. Verdeel tot slot de rest van het eiermengsel over de asperges en zet het geheel ca. 20 min de oven op 180°C.

Asperge met ham en kaas
Hoofdgerecht voor 4 personen
Ingredienten
2 kg Asperges
200 g Geraspte(belegen) kaas
150 g Ham/Casselerig(ook goed te vervangen door vegetarische ham)
Beschrijving
Schil en kook de asperges. Laat de asperges goed uitlekken en leg ze daarna de helft in een ovenschaal. Leg hier de ham overheen met nog een laag asperges. Strooi tot slot de geraspte kaas erover en zet het geheel even in de oven tot de kaas gesmolten is. Serveer tip: Lekker met patat of gebakken aardappeltjes

Toscaanse AspergeSalade
Hoofdgerecht voor 4 personen
Ingredienten
250 g Penne
1kg Asperges
200 g Gerookte kip
4 Takjes basilicum
75 g Zongedroogde tomaten
Peper en zout
Beschrijving
Schil de asperges en snij in stukjes en kook ze daarna. Kook tegelijkertijd ook de pasta en laat ze na het afgieten allebei afkoelen. Giet de tomaatjes af en vang de olie op in een schaaltje. Snijd de tomaatjes en de basilicum in reepjes. Als de asperges afgekoeld zijn vermeng deze met de pasta. Daarna de tomaatjes en basilicum toevoegen. Breng op smaak met de olie van de tomaatjes, peper en zout. Serveer tip: Garneer met rucola sla en serveer de salade niet al te koud.

Asperge Pizza
Hoofdgerecht voor 4 personen
Ingredienten
2 kg Asperges
1 Turks brood
8 Rijpe tomaten
250 g Geraspte (belegen) kaas
150 g Beenham
2 eieren
Nootmuskaat
1 Mol mozzarella
Zout en peper
Beschrijving
Verwarm de oven op 225°C. Schil en kook de asperges en laat deze goed uitlekken. Snij het Turks brood in 2 lagen. Haal het vruchtvlees uit de tomaten en snijd deze in kleine stukjes. Snij de peterselie fijn en meng dit met de stukjes tomaat, met wat nootmuskaat, peper en zout. Leg beide broden met het snijvlak omhoog op het werkvlak. Verdeel hierover eerst de tomaten met peterselie, daarna de beenham en de kaas. Hierop kunnen de asperges worden gelegd. Breek op elk brood voorzichtig een ei, laat de eidooier heel. Verdeel de mozzarella en doe het geheel ca. 20 in de oven.

Tagliatelle met Asperges en Zalm
Hoofdgerecht voor 4 personen
Ingredienten
2 kg Asperges
1 pakje/zakje Hollandaise saus
4 stukjes zalmfilet
300 gram tagliatelle
Verse dille, bieslook en/of knoflook
Beschrijving
Schil de asperges en snij ze in stukjes en kook ze daarna. Laat ze daarna goed uitlekken. Kook de tagliatelle volgens de verpakking. Maak terwijl de asperges en de pasta koken de saus volgens de verpakking klaar. Bak de zalm met peper en zout. Leg de tagliatelle op het bord met hierover de stukjes asperges. Giet er wat saus over en bestrooi het geheel met dille, bieslook en/of knoflook. Serveer de zalm ernaast.
De teelt
Voor het planten worden geulen gemaakt van 25 cm diepte en 160 cm uit elkaar. in de geul wordt een klein heuveltje gemaakt waarop de plantenwortels worden uitgespreid. De knoppen van de planten moeten 20 cm beneden het oorspronkelijke grondoppervlak komen. De beste afstand tussen de planten in de geulen is 30 cm. De planten moeten direkt worden afgedekt met een laag grond van 6 cm dikte.
Onder droge omstandigheden is water geven aan te bevelen. Gedurende de zomer moet de grond vrij worden gehouden van onkruiden.
Omdat de rijen ver uit elkaar staan wordt weleens een tussenteelt gezet van een laaggroeiend gews. Dit vraagt echter veel werk en is alleen bij kleine oppervlakten uitvoerbaar.
Zodra het loof in het najaar is afgestorven kan het worden verwijderd.


Bij nachtvorsten kunnen de stengels bevriezen. Bevroren stengels kunnen het beste worden verwijderd zodat sneller nieuwe stengels worden gevormd.
Om het omwaaien van stengels te voorkomen kan iets worden aangehoogd met grond. De groei van asperge is beter bij een goede watervoorziening.
Pas als het loof in het najaar geheel is afgestorven kan het worden verwijderd.
Zodra enkele stengels opkomen, meestal in april, worden over de asperge-rijen heuveltjes gemaakt.
De hoogte vanaf de planten moet 30cm bedragen zodat beschadiging van de wortels tijdens het oogsten wordt voorkomen.
Minstens één keer per dag wordt geoogst. Stengels die de bovenkant van de heuvel (het bed) hebben bereikt worden uitgegraven en afgesneden op ± 22 cm lengte.
Het eerste oogstjaar duurt tot begin juni, de volgende jaren wordt geoogst tot eind juni. De opbrengst is 0,5 tot 1kg per meter bed per jaar.
Na het oogstseizoen moeten de planten doorgroeien om volgend jaar weer opbrengst te geven.
